Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

LEIDEN: 'Drakenbloed & Bevergeil' in Hortus

09-02-2003
Door de eeuwen heen hebben mensen ziekten bestreden met allerhande middelen. Kruiden, goud, dierlijke stoffen en mineralen verdwenen in de dampende distilleerketels van de apotheker. Maar het plantenrijk was toch de grootste leverancier van grondstoffen voor medicijnen. Om die planten te kunnen gebruiken moet je ze wel goed leren herkennen. Het zou natuurlijk zeer pijnlijk zijn wanneer een arts/apotheker niet de juiste plant ter bereiding van het middel zou gebruiken en het middel erger zou zijn dan de kwaal!

Rond 1600 ontstonden in Europa op verschillende plekken universiteiten waar studenten aanschouwlijck onderwijs ontvingen tijdens hun studie in de medicijnen en de farmacie. De Leidse Hortus fungeerde ook als zon studietuin. Studenten werden door de hoogleraar in de Hortus gewezen op kenmerken en gebruik van de verschillende planten als medicinaal- of nutsgewas.

In de Hortus (Rapenburg 73, Leiden) wandelt u vandaag de dag terug in de tijd naar de Clusiustuin, de reconstructie van de eerste aanleg van de Hortus in 1594. De winter is niet het beste moment voor een zoektocht naar medicinale gewassen maar een combinatie van deze wandeling met een bezoek aan de tentoonstelling 'Drakenbloed & Bevergeil', medicijnen van vroeger die tot en met 9 maart 2003 in Museum Boerhaave te zien is zeker aan te bevelen.

Nadere info over openingstijden en toegangsprijzen: / www.hortusleiden.nl of www.museumboerhaave.nl

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.