Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Aangesterkte wijnen: Combineren met chocolade goed mogelijk

JANUARI 2003 - In de memoires van`rokkenjager` Casanova staat te lezen, dat hij van chocolade sneller op krachten kwam dan van een glas champagne. Vandaag de dag weten we ook waarom, want in chocolade zit fenylethylamine, een natuurlijke amfetamine, die niet alleen zorgt voor een plezierige ervaring, maar die de 'snoeper' ook doet verlangen naar een snelle herhaling van dit 'recept'. Op zich is het daarom niet gek, dat bij het ontwerpen van nieuwe bonbons vaak naar en combinatie van chocolade met een andere 'geestverruimer' wordt gezocht: alcohol.

Dat chocolade en wijn elkaar niet zo best verdragen, zal elke wijnliefhebber u direct weten te vertellen. Nog lastiger wordt het, als dranken in chocolade verwerkt moeten worden. Natuurlijk, de kersenbonbon en de rumboon zijn goede voorbeelden dat het kan, maar dan praten we over de combinatie chocolade en gedistilleerd. Zakken we in alcoholgehalte terug tot het niveau van de aangesterkte wijnen, dan kennen we de combinatie van die wijnen met chocoladedesserts in het algemeen. Maar zodra ze worden gecombineerd laten heel wat aangesterkte wijnen het toch weer afweten. Sinds enkele jaren zijn confiseurs er echter in geslaagd wel enkele combinaties te realiseren. Eén daarvan is de Amsterdamse confiseur Manfred Spaargaren. Hij werkte een halfjaar aan de creatie van een bonbon met portvulling. Zijn veertigste creatie in een serie, waarvan bijna de helft in combinatie met alcoholhoudende dranken, waaronder een chocolade met Banyuls en sinds enkele jaren bonbons met Pedro Ximénez sherry. Lekker, maar wat voor drankje schenk je nu bij zo'n drankbonbon?

Meestal zal dat hetzelfde drankje zijn als er in de bonbon werd verwerkt. In het geval van port komen alléén jonge (ruby) ports in aanmerking. Die bevatten nog voldoende fruit in zich om het tegen chocolade op te kunnen nemen. De oudere (vintage)ports gaan daarbij volledig in de mist. Iets anders ligt het, als de bonbon als afterdiner bonbon wordt geserveerd, want dan zou een colheita het nog net kunnen redden. Rond de 18°C geven bonbons de meeste aroma's vrij. Dat is iets lager dan kamertemperatuur. Voor de meeste oudere ports is 18°C ook een ideale drinktemperatuur. Iets lager schenken (16°C) is daarom aan te bevelen, omdat de omgevingswarmte de temperatuur in het glas toch snel omhoog stuwt. Jonge ports mogen veel koeler geserveerd worden: 12-13°C.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright © 2003 - 2008, All Rights Reserved.