Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Plaaginsecten in de bodem bestrijden met insectendodende schimmels

02-11-2015
WAGENINGEN 2 november 2015 – Goed nieuws voor agrariërs- en volkstuiniers. Biologische bestrijding van plaaginsecten in de bodem is weer een stap dichterbij gekomen. Wageningen UR heeft 5 veelbelovende schimmels geïsoleerd die 90 tot 100% van de engerlingen (foto) en emelten doden en die bovendien goed in de bodem overleven als er geen plaaginsect in de buurt is. De verwachting is dat deze insectendodende schimmels ook effectief zijn tegen andere plaaginsecten in de bodem.
Momenteel worden insectendodende schimmels – ook wel entomopathogene schimmels genaamd – nog weinig ingezet tegen plaaginsecten in de bodem. Daar zijn twee redenen voor: de schimmels zijn lastig in de bodem te krijgen en ze overleven het niet als er in een langere periode geen plaaginsecten zijn.

Overleven zonder plaaginsect
Sommige schimmels hebben zelf iets gevonden om te overleven zonder plaaginsecten. Ze blijven op of in de buurt van de wortels van de planten waaraan de plaaginsecten zich tegoed doen. Zo zijn ze beschermd tegen andere organismen en ze kunnen zich voeden met stoffen uit die plant. Dit principe gebruikte Wageningen UR om nieuwe schimmelsoorten te vinden die mogelijk zijn in te zetten tegen plaaginsecten in commerciële gewassen. Onderzoekers groeven 80 planten met kluit uit in extensief beheerde weiden in Zwitserland. In de nabijgelegen intensief beheerde weiden geven de engerlingen, de larven van de meikever, grote schade terwijl de extensief beheerde weiden daar geen last van lijken te hebben.
Binnen het onderzoeksprogramma ‘Insectendodende schimmels: nieuwe toepassingen tegen bodemplagen’ isoleerden de Wageningse onderzoekers de schimmels van de wortels en testten de werking tegen engerlingen en emelten. De onderzoekers van de Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaft (ZHAW) identificeerden de schimmels tot soortsniveau. De resultaten zijn veelbelovend. Vijf van de isolaten doodden meer dan 90% van de engerlingen en 6 isolaten doodden zelfs 100% van de emelten. Dit biedt hoop op succes bij andere bodemplagen. Engerlingen en emelten zijn namelijk lastig te bestrijden en er bestaat bijna geen goed werkend biologisch middel. Als een schimmel goed werkt tegen engerlingen of emelten doet die het vast ook goed doet tegen andere bodemplagen, zoals bijvoorbeeld diverse snuitkevers, zo is de verwachting.

Schimmels testen tegen andere bodemplagen
Met het succes van de 5 isolaten komt de volgende stap in beeld: de schimmelisolaten testen tegen andere bodemplagen. De best werkende worden nu al getest tegen koolvlieg. Uiteindelijk moet dit onderzoek leiden tot een werkzaam product met schimmels die zich goed in de wortelomgeving van de plant kunnen handhaven. Zover is het nog niet. Zo is nog niet bekend wat het met de plant doet als deze schimmels daarin leven. Ook is de vraag in hoeverre de schimmels de plant beschermen als ze erin zitten in plaats van erbuiten. En dan is er nog de vraag hoe je de schimmel kunt verwerken tot een geschikt product voor de praktijk. Een mogelijkheid is zaadcoating of de schimmel meegeven aan jonge plantjes. Dit onderzoek naar entomopathogene schimmels, wordt gefinancierd door het publiek-private onderzoeksprogramma Topsectoren Tuinbouw van het ministerie van Economische Zaken, samen met de firma Koppert en de Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaft.
 
Biologisch,gewasbescherming,engerlingen,emelten,schimmels

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.