Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Poperingese hop voor Belgisch speciaalbier

01-10-2015
POPERINGEN, 1 oktober 2015 - AB InBev, onderdeel van brouwerijgroep Anheuser-Busch gaat  Whitbread Golding, een typische hop variëteit uit Poperinge, gebruiken voor het brouwen van de gelijknamige Leffe Royale. Door de lokale hopteelt te ondersteunen hoopt AB InBev een nieuwe impuls te geven aan de Belgische hopcultuur.
Hoewel de Whitbread Golding-hop in het verleden het paradepaardje was voor de regio, werd het de laatste decennia niet meer verbouwd. Op vraag van AB InBev startte de Poperingse hopkweker Eric Lagache opnieuw met de teelt ervan. Door het gebruiken van Belgische hop  krijgt deze, dankzij de groeiende vraag naar Leffe Royale op de nationale en internationale biermarkt een extra push in de toch al stijgende verkopen ervan. Wereldwijd groeide de afzet (volume)de Leffe-bieren kenden over de laatste 8 jaar een wereldwijde met 64%.
‘Deze belangstelling van een toonaangevende brouwer zoals AB InBev bevestigt de kwaliteit en rijke traditie van onze hopteelt’, zegt Eric Lagache, grootste teler van Belgische hop. ‘Het stimuleert de 23 hopboeren die nog in de streek actief zijn om nieuwe variëteiten te ontwikkelen en oude variëteiten nieuw leven in te blazen. Momenteel is de vraag immers groter dan het aanbod en dat biedt extra perspectieven’, aldus Lagache. In de middeleeuwen was gruit de belangrijkste smaakmaker van bier. Het hoofdbestanddeel van het mengsel is gagel, een plant die ook in Nederland voorkomt op natte, zure, venige grond. Toen het gerucht de ronde deed dat gagel libidoverhogend zou werken, was dat geen goed nieuws voor de monniken die het bier brouwden (hoewel de meningen hier ongetwijfeld over verdeeld waren…). Besloten werd om in het vervolg hop te gebruiken: een kruid met een soortgelijke bittere en kruidige smaak als gagel, maar een kalmerende werking heeft. Dat paste beter bij het imago van de monnik. Een bijkomend voordeel van hop is dat het de houdbaarheid van bier verbetert en zorgt voor een mooie schuimkraag. Medicinaal doet hop zijn werk ook: het is een goed middel tegen slapeloosheid, nervositeit, zenuwpijn en overgangsproblemen. Bijvoorbeeld in een thee met valeriaan en citroenmelisse. Hierin worden de bellen (bloemen) van de hop gebruikt. Hop smaakt erg bitter, dus voeg een lepeltje honing toe en zet de thee van heet water dat net van de kook af is. U kunt ook een kruidenkussentje maken gevuld met hop- en lavendelbloemen. Dat slaapt heerlijk!
Hop groeit vaak in het bos en slingert zich om bomen. Het is een sterke klimplant die in voedzame grond ruim vijf meter hoog kan worden. Hop groeit trouwens ook gewoon tegen de schuur en speciale constructies aan. Het blad van de hop is ruw en licht fototoxisch: wanneer men langs de plant schuurt met de huid en de zon schijnt er vervolgens op, dan zet de huid op. Niet heel gevaarlijk: door de huid te wassen of beschermen tegen de zon, verdwijnt de zwelling vanzelf. De jonge lentescheuten van de hop zijn trouwens ook zeer eetbaar. Gestoomd zijn ze erg smakelijk: vergelijkbaar met asperge, een delicatesse! En heeft u na al die kalmerende effecten van hop weer eens behoefte aan een stimulerende oppepper? In Nederland brouwt brouwerij Jopen uit Haarlem het bier ‘Koyt’, een rasecht gruitbier volgens een recept uit 1407.
 
Bier brouwen,hop

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.