Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Appelschijfjes drie weken fris houden: het kan

15-09-2015
WAGENINGEN, 15 september 2015 - Met een heetwaterbehandeling en toepassing van calcium-ascorbaat is het mogelijk appelschijfjes drie weken fris te houden. Onderzoekers in Spanje, Nieuw-Zeeland en Australië zochten gezamenlijk naar de beste methode om het uitstalleven van appelschijfjes te verbeteren. De proeven werden uitgevoerd met vers gesneden Braeburn-appelschijfjes. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Science. AgriHolland in Wageningen bericht er over.
De proefopzet bestond uit een koudwaterbehandeling (4°C gedurende 2 minuten) naast twee heetwaterbehandelingen (48°C en 55°C gedurende 2 minuten) gevolgd door een toepassing van 0 of 6 procent calcium-ascorbaat. Vervolgens werden de schijfjes gedurende 28 dagen bewaard bij 4°C en wekelijks beoordeeld. De behandeling met calcium-ascorbaat verbeterde de houdbaarheid aanzienlijk. De bruinverkleuring vertraagde sterk en de partjes zagen er veel frisser uit.
De toepassing van alleen calcium-ascorbaat verbeterde het uitstalleven van nauwelijks 7 naar 14 dagen. De heetwaterbehandeling in combinatie met de toepassing van calcium-ascorbaat leverde een uitstalleven van 21 dagen op, terwijl de houdbaarheid zonder toepassing van calcium-ascorbaat slechts 14 dagen bedroeg. Een watertemperatuur van 48°C gaf de beste resultaten. Verhoging van de temperatuur naar 55°C gaf geen significante verbetering, terwijl een hogere watertemperatuur een hoger energieverbruik met zich meebrengt en eerder schade aan het vruchtvlees geeft.
Voor meer informatie zie het blad Science of kijk op de site van de Nederlandse Fruittelers Organisatie.
Gerelateerde zoekwoorden: Appels,ascorbine,Braeburn

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.