Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Blijf fit en houd je bedrijf (ook) gezond

19-08-2015
Je voelt je als ondernemer vaak onmisbaar. Maar ben je dat ook echt? En wat doe je dan wanneer griep of verkoudheid op de loer liggen? Interpolis is in gesprek gegaan met arbeidsdeskundige Mattie Vaes over de mogelijkheden om ondernemers en hun bedrijven te beschermen tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. 
Ondernemers hebben passie voor hun vak, en dachten op een gegeven moment dat zij het beter konden dan hun baas. Dat kan heel lang goed en vooral leuk gaan, maar uiteindelijk komt er heel wat op je bord te liggen.  
Ondernemers blijven daarom minder snel en bovendien minder lang thuis bij lichte aandoeningen, zoals griep en verkoudheid. Dat is een feit. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat vervolgens je hele personeel ziek thuis in bed beland. Gelukkig kun je als ondernemer tegenwoordig online veel vanuit huis regelen met een laptop of telefoon. En zo ook de tijd nemen om uit te zieken.
Een groter gevaar schuilt in langzaam opbouwende stress- en spanningsklachten. De vakman of –vrouw moet gaan managen, en soms is dat net teveel gevraagd. Personeelszaken, financiën, verkoop en administratie; voor hen zijn dit allemaal extra (bij)zaken, die wel nodig zijn om hun bedrijf draaiende te houden. Hierin kunnen spanningsklachten ontstaan. Juist omdat zij vaak nog harder willen gaan werken, wanneer het tegenzit.
Het advies is om je werkzaamheden te variëren, regelmatig je rust te pakken en vooral duidelijk te blijven communiceren. Problemen die escaleren leveren alleen verliezers op; dus dat moet worden voorkomen. Kijk ook naar de gevolgen van eventuele arbeidsongeschiktheid. Een veehouder die zijn koeien niet kan melken, zit in een heel andere situatie dan een ondernemer met veel personeel die het werk tijdelijk kunnen overnemen. Het gaat erom welk risico je zelf wilt en kunt dragen. Een verzekering kan handig zijn en ook de premie heb je vaak deels zelf in handen. Naast dat je kunt variëren met de hoogte van de premie, is het bedrag ook fiscaal aftrekbaar. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is zo toch ook voor veel kleine ondernemers betaalbaar.
Ondernemen is niets anders dan topsport bedrijven, dus houd jezelf én je bedrijf fit.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.