Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Reclame Code Commissie vindt aanprijzing van rundvlees door Makro misleidend

07-07-2015
AMSTERDAM, 7 juli 2015 - Makro verkoopt vlees van dikbilkoeien met de aanduiding 'diervriendelijk' en 'puur natuur' op de verpakking. Dat is misleiding van de consument, oordeelde de Reclame Code Commissie op 29 juni. Wakker Dier diende een klacht in vanwege de verpakking van vlees van het merk Arden beef bij de Makro. Dikbilkoeien (foto) zijn doorgefokt op enorme spiergroei, vooral op de billen, voor extra veel biefstuk. De fokkerij is zo doorgeschoten dat bijna alle kalveren met een keizersnede worden geboren. In sommige Europese landen is het fokken met dikbilrassen daarom verboden.
 De Dierenbescherming heeft dikbilrunderen uitgesloten van het Beter Leven kenmerk, en staat het gebruik van de absolute term 'diervriendelijk' niet eens toe aan vlees waarop 3 Beter Leven sterren prijken. De woorden 'Puur Natuur' horen volgens Wakker Dier niet thuis op een ras dat in de natuur niet eens zou overleven, omdat natuurlijke voorplanting onmogelijk is geworden. De RCC geeft Wakker Dier op deze punten gelijk.
 In Zwitserland en Scandinavië is het verboden om dieren te houden waarbij keizersnedes routinematig moeten worden uitgevoerd. Hiermee is het houden van dikbilrassen zoals het Belgisch Wit Blauw en het Verbeterd Roodbont verboden. Ook in Nederland staan deze rassen ter discussie.  Een veroordeling door de Reclame Code Commissie leidt over het algemeen tot een aanpassing van de verpakking, zodat de klant niet meer wordt misleidt. Wakker Dier wil echter dat de Makro een stap verder gaat, en helemaal stopt met de verkoop van vlees van dikbilrassen.  De complete uitspraak van de Reclame Code Commissie is te vinden op de website van Wakker Dier.

 
Wakker Dier,dikbil,roodbont,reclame code commissie

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.