Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

In juni gestart met oogst Noordzeewier

22-06-2015

DEN HAAG, 23 juni 2015 - Tien kilometer uit de kust van Texel, vlak boven de 'Razende Bol', wordt deze maand het eerste zeewier van de Nederlandse Noordzee geoogst. Het betreft een maritieme testboerderij die in november afgelopen jaar is gestart. Het doel van de operatie is onderzoeken of de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Een deel van de oogst zal naar Nederlandse onderzoeksinstituten en bedrijven gaan. Zeewier is een veelzijdige en voedzame plant die geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water of meststoffen. De teelt van Nederlands eerste offshore zeewierboerderij is een initiatief van Stichting Noordzeeboerderij.
 Zeewier is te verwerken in sushi, salades, soepen en andere gerechten. Vooralsnog wordt zeewier hoofdzakelijk gebruikt vanwege de hoogwaardige eiwitten en bijzondere koolhydraten die erin zitten. Zo wordt het al jaren verwerkt in alledaagse producten zoals tandpasta, koffiemelk en mascara. Naast deze toepassingen levert de zeewierteelt ook diensten voor het mariene ecosysteem. Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer. Vanwege al deze mogelijkheden roept Stichting Noordzeeboerderij Nederlandse bedrijven op tot het gezamenlijk ontwikkelen van offshore zeewierteelt.
In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om boven de Waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust zeeboerderijen te ontwikkelen met geïntegreerde bedrijvigheid met zeewierteelt, visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en zelfs energieproductie, eventueel binnen windmolenparken. Stichting Noordzeeboerderij werkt sinds 2014 aan de ontwikkeling van zeewierteelt op de Nederlandse Noordzee en is een initiatief van het Haagse adviesbureau in duurzaamheid en gezondheid Schuttelaar & Partners. Bedrijven en onderzoeksinstellingen werken samen als 'Zeewierplatform' aan een driejarige opschalingsfase. De partijen investeren geld en middelen om een volwaardige zeewierteeltketen op de Noordzee te realiseren. De eerste oogst vindt, afhankelijk van de weersomstandigheden, plaats in de eerste week van juni.
 

zeewier,aquacultuur

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.