Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Haringseizoen 10 juni van start

27-05-2015
DEN HAAG, 27 mei 2015 - De Nederlandse haringsector maakt zich op voor een nieuw haringseizoen. Terwijl de eerste 15 schepen zijn uitgevaren voor proefvangsten, werd een eerste ‘uitje met haring’ door het Ouderenfonds georganiseerd, als startschot van de vele uitjes die met de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe 2015 kunnen volgen.
De eerste schepen zijn met Pinksteren in Scandinavië uitgevaren om de Hollandse Nieuwe te beoordelen. ‘De haring die tot nu toe is aangetroffen is goed in ontwikkeling. Het juiste voedsel is in de maag aanwezig, wat belangrijk is voor de opbouw van het vet in het visvlees. Wij verwachten de productie van de Hollandse Nieuwe de komende week te kunnen opstarten. We liggen dus goed op schema’, meldde Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.
Vanaf 10 juni is de Hollandse Nieuwe in de winkels te koop. De aftrap van het seizoen gebeurt met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. In België en Duitsland start het haringseizoen op dezelfde dag.
Er mag dit jaar 445 miljoen kilo haring worden gevangen. Ongeveer 25 miljoen kilo wordt gebruikt voor de productie van Hollandse Nieuwe. Dat zijn in totaal 180 miljoen haringen, waarvan Nederlanders er jaarlijks zo’n 81 miljoen weg happen. De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt onverwerkt geëxporteerd.
De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring gaat naar het Nationaal Ouderenfonds, die met de opbrengst stranduitjes voor eenzame ouderen zal organiseren, waarbij vanzelfsprekend een haring zal worden gegeten. 
Uit onderzoek blijkt dat jongeren nog altijd heel weinig haring eten, terwijl ouderen daarentegen het grootste deel van de haringconsumptie voor hun rekening nemen. Deze traditie van het haringhappen mag niet verloren gaan en moet aan jongeren worden doorgegeven. Het Nationaal Ouderenfonds heeft met hun activiteiten onlangs veel succes geboekt met het werven van jonge vrijwilligers. Voor het verbinden van de oudere en de jongere generatie hebben het Nederlands Visbureau en het Nationaal Ouderenfonds rondom het haringseizoen de handen ineen geslagen.
Met het thema ‘Hij is er weer voor jong en oud’ wordt het doorgeven van de traditie letterlijk in beeld gebracht.
In Duitsland werd de haring echter al ‘voorgeproefd’ (foto) door Bondskanselier Angela Merkel. Zij liet zich de haring goed smaken tijdens de doop van een nieuw schip van rederij Parlevliet & van der Plas op het Noord-Duitse eiland Rügen. Het haringseizoen start overigens, net als in Nederland, op 10 juni in Duitsland. Voorafgaand hieraan vindt op dinsdag 9 juni de, door het Nederlands Visbureau georganiseerde, veiling van het eerste vaatje plaats in Hamburg.

 
Hollandse Nieuwe, haring

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.