Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Elektronisch betalen groeit en digitale betaalfraude daalt in 2013

24-06-2014
JUNI 2014 - Net als in de voorgaande jaren zijn in 2013 het pinnen en online betalen fors gegroeid. De fraude met elektronisch betalen werd daarentegen meer dan gehalveerd, waardoor de financiële schade van ruim € 82 miljoen in 2012 daalde naar minder dan € 34 miljoen in 2013. In het jaarverslag over 2013 constateert de Betaalvereniging Nederland dat de gezamenlijke inspanningen met de banken om vooral skimmen, phishing en malware te bestrijden, hun vruchten afwerpen. De migratie naar uniforme Europese betaalstandaarden is in Nederland nagenoeg afgerond.
Het aantal pinbetalingen steeg in 2013 met 7,5% terwijl het aantal contante geldopnames bij geldautomaten met 4,5% daalde. De stijging in online betalen komt vooral omdat kleine bedragen tot 10 euro worden steeds vaker met de betaalpas betaald, het pinnen in de horeca en bij het parkeren sterk toeneemt, net als het online betalen (waaronder iDEAL) in webwinkels.

Pinnen en online betalen worden steeds gemakkelijker en veiliger als gevolg van nieuwe ontwikkelingen. Eind 2013 zijn de banken gestart met het snelle en veilige dip & go bij parkeerautomaten. In 2014 voerden de banken retourpinnen en contactloos betalen in. Ondertussen nemen mobiel pinnen en winkelen met smartphones en tablets een grote vlucht. Al deze innovaties maken elektronisch betalen tot een goedkoper, gemakkelijker en veiliger alternatief voor betalen met contant geld.

Ondanks de sterke groei van het pinnen werd er eind 2013 vrijwel niet meer geskimd. De beveiliging van vooral geldautomaten en onbemande betaalautomaten werd in 2013 verder verbeterd. Leveranciers van pinapparatuur, de banken en de Betaalvereniging hebben daartoe nauw samengewerkt. Door de invoering van de betaalpas met de EMV-chip is skimmen binnen Europa zelfs niet meer mogelijk. De meeste banken hebben de betaalpas standaard uitgezet voor gebruik buiten Europa. Verder hebben de voorlichtingscampagnes van de banken en de Betaalvereniging ertoe geleid dat pashouders hun pincode beter afschermen en alerter zijn op gemanipuleerde betaal- en geldautomaten.

Bij internetbankieren is de schade door fraude in 2013 met bijna driekwart gedaald, onder meer door investeringen van de banken in real-time fraudedetectiesystemen. De Betaalvereniging werkt intensief met de banken samen bij interbancaire initiatieven op het gebied van cybersecurity. Zo neemt de Betaalvereniging deel aan het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en voert het voorlichtingscampagnes over veilig bankieren.

Eind 2013 is Nederland doorgedrongen tot de kopgroep van landen die naar SEPA-betaalproducten (Single Euro Payments Area) zijn overgeschakeld. Begin 2013 was het aandeel van SEPA-overschrijvingen en -incasso’s in Nederland nog zeer gering. In de tweede helft van 2013 kwam de migratie naar Europese betaalstandaarden echter in een stroomversnelling: alle banken en de meeste bedrijven schakelden over op IBAN-rekeningnummers en SEPA-betaalproducten. Vanaf 1 augustus 2014 is het gebruik van overschrijvingen en incasso’s zonder IBAN niet langer mogelijk.

Het volledige jaarverslag van Betaalvereniging Nederland kan met ingang van donderdagochtend 19 juni 2014 worden gedownload via de weblink: http://www.betaalvereniging.nl/wp-uploads/2014/06/Jaarverslag-Betaalvereniging-2013.pdf.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.