Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

De grijze ondernemer

17-12-2013
DECEMBER 2013 - De laatste vijf jaar is het aantal oudere ondernemers in de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar, de zogenaamde grijze ondernemer, behoorlijk gegroeid. Recent onderzoek van Panteia heeft dit uitgewezen, zo meldt de kennissite van het MKB. Alhoewel het aandeel grijze ondernemers nog relatief laag is (20%) ten opzichte van het aandeel jongere ondernemers, is het opvallend te noemen dat, ondanks de crisis, toch steeds meer ouderen de stap wagen in het ondernemerschap. Een en ander vloeit voort uit het feit dat we in Nederland steeds langer moeten werken en het voor een oudere werkeloze werknemer ook moeilijker wordt een passende baan te vinden.
In het onderzoek van Panteia wordt ook gekeken naar de ondernemendheid van alle leeftijdsklassen. Ondernemendheid staat dan voor zowel nieuwe als reeds gevestigde ondernemers, maar ook voor personen die concrete stappen ondernemen om een onderneming op te richten.

De ondernemerheidsquote van de beroepsbevolking tussen de 55 en 64 jaar is, zo volgt uit het onderzoek, 15%. Of beter gezegd: 15% van de personen tussen de 55 en 64 is actief als ondernemer of heeft concrete plannen daartoe. Deze quote is in de periode van 2007 tot 2012 zelfs gegroeid met 7%.

Overigens is voor alle leeftijdsklassen de ondernemendheid toegenomen in de periode van 2007 tot 2012. Vooral in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar was de toename groot. De quote voor deze laatste categorie groeide zelfs van 11% naar 25%.

Uit het onderzoek volgde verder nog dat Nederland binnen Europa met een grijs ondernemendheidsquote van 15% in de top 3 staat. Alleen Ierland en het Verenigd Koninkrijk gaan ons voor met 19%.

Het onderzoeksrapport van Panteia genaamd ‘De grijze ondernemer’ is te downloaden op de kennissite van het MKB: www.ondernemerschap.nl.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.