Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Detailhandel Nederland voor afschaffing reclame- en precariobelasting

08-11-2013
LEIDSCHENDAM – Detailhandel Nederland heeft onderzoek gedaan naar de heffing van reclame-, precario- en onroerende zaak belasting door de 60 grootste gemeenten in Nederland in de afgelopen 3 jaar. De verschillen tussen de diverse gemeenten zijn daarbij groot. Gemeenten lijken de gaten in hun begroting te dichten met soms forse verhogingen van deze belastingen. Zo kan de gemeente via reclamebelasting aan de ondernemer een belasting opleggen voor bijvoorbeeld naamborden en lichtbakken die te zien zijn vanaf de openbare weg. Het blijkt dat de opbrengsten voor deze vorm van belasting de laatste 3 jaar gemiddeld zijn gestegen met 35%. De gemeente Hoorn spant daarbij de kroon. Voor een verlicht reclamebord van 6m2 betaalt een ondernemer in Hoorn aan belasting € 1.765, maar in de gemeente Ede ‘maar’ € 666. 
Precariobelasting kan een gemeente heffen voor het hebben van voorwerpen onder, op of boven gemeentegrond, zoals winkeluitstalling en luifels. Deze vorm van belasting steeg sinds 2010 met 12%.  Zo betaalt men in de gemeente Veenendaal voor de uitstalling van goederen voor of tegen de gevel per m2 € 224, terwijl dit in de gemeente Hilversum € 114 is.

Ook de onroerende zaak belasting (ozb) is de laatste jaren, ondanks de daling van de vastgoedprijzen, gestegen. In Assen en Venlo steeg deze belasting dit jaar zelfs met respectievelijk 31 en 30%. Wederom zijn de verschillen in heffingen tussen de gemeenten groot. In Leiden betaalt men aan ozb voor een winkelpand met een waarde van € 300.000 ongeveer € 1100 per jaar, terwijl dit in Roosendaal € 304 is.

Detailhandel Nederland pleit er nu voor om de precario- en reclamebelasting te schrappen aangezien het ‘onevenredig zware en onterechte belastingen zijn in een economisch lastige tijd’, aldus de voorzitter Jan Meerman. Daarnaast moeten gemeenten de hoogte van de ozb laten meebewegen met het economisch tij.

Op de site van www.detailhandel.nl kunt u de complete onderzoeksrapportage inzien.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.