Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Laagste aantal faillissementen in twee jaar

08-10-2013
OKTOBER 2013 - Het aantal faillissementen is in de maand september met 5% gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2012. Het aantal bedrijven en instellingen dat bankroet ging bereikte zelfs het laagste punt in twee jaar tijd. Dat heeft Faillissementsdossier.nl deze maand bekend gemaakt.
In totaal gingen er in de maand september 888 bedrijven en instellingen failliet tegen 936 in september 2012. Over de eerste negen maanden van 2013 nam het aantal bedrijven en instellingen dat failliet ging toe met een kleine 10 procent tot 9.835.

De daling is opvallend: in juli was er nog een recordaantal faillissementen van bijna 1.200. Mogelijk is er sprake van een trendbreuk. ‘In de eerste maanden zag je de toename maand op maand afvlakken. In juli hebben we de top bereikt. Ga je uit van een cyclus, dan ligt een daling voor de hand’, meent Marcel van den Berg van Faillissementsdossier. Volgens hem is de afname het gevolg van natuurlijke selectie. ‘Er is sprake van een survival of the fittest. Het aantal zwakkere broeders is de afgelopen jaren afgenomen. Het is niet zo dat het nu ineens economisch beter gaat, de overblijvers zijn resistent of hebben zich aangepast.’

Een sector die duidelijk beter presteerde is de horeca. In september daalde het aantal faillissementen binnen deze branche met de helft tot 24. Over het gehele derde kwartaal gemeten was er een teruggang van 20 procent. Er gingen vooral minder cafés failliet. Mogelijk houdt dit verband met het goede (terras)weer in de tweede helft van de zomer. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de omzet van cafés nog met ruim zes procent. Het aantal restaurants, cafetaria’s en ijssalons dat het onderspit delfde, liep terug van 20 naar 13. Vooral in de provincies Noord-Holland en Groningen gingen de afgelopen maand minder bedrijven en andere organisaties failliet.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.