Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Steeds meer agressie bij winkeldiefstal

07-10-2013
OKTOBER 2013 – Van 7 tot en met 13 oktober is er in Nederland de Week van de Veiligheid, waarbij winkeliers samen met hun medewerkers aandacht besteden aan preventie in hun winkel. 
Het doel van deze week is om het thema ‘veiligheid’ extra onder de aandacht te brengen bij ondernemers en hen bewust te maken van hun eigen rol en verantwoordelijkheden als het gaat om veiligheid en het bestrijden van criminaliteit. In de komende wintermaanden is er altijd sprake van een toename van criminaliteit. In deze maanden stijgt met name het overvalgeweld: in de horeca zien we een toename van 68% en bij juweliers en supermarkten vinden in de wintermaanden ruim 30% meer overvallen plaats.

 

Wellicht eens tijd om stil te staan bij het feit dat er de afgelopen vijf jaar bij winkeldiefstallen behoorlijk meer agressie werd gebruikt. Detailhandel Nederland heeft geconstateerd dat er in 2012 bij 765 winkeldiefstallen geweld werd gebruikt. In 2008 gebeurde dit bij ‘slechts’ 365 diefstallen. Een stijging van 110%. Om een en ander tegen te gaan werken is het zaak dat politie en winkeliers nauw samenwerken. Bij gebruik van agressie door een winkeldief, raadt de politie de winkelier aan om altijd 112 te bellen. De politie zal de melding dan afhandelen als een spoedmelding.

Detailhandel Nederland adviseert winkeliers sowieso altijd aangifte te doen van een winkeldiefstal en de winkeldief een winkelverbod op te leggen. Schade van de diefstal kan namelijk, ook als er geen agressie in het spel is, steeds vaker op de daders worden verhaald. Via de regeling ‘Afrekenen met Winkeldieven’ kan de winkelier € 181 claimen bij de dader voor de tijd die de winkelier kwijt is met de afhandeling van de diefstal. In 2013 werd er al 21% meer geclaimd dan in 2012, zo maakte Detailhandel Nederland onlangs bekend.

 

In de Week van de Veiligheid 2013 wordt de campagne ‘Voordeel door Veiligheid’ gelanceerd. Deze campagne is specifiek gericht op de retail- en horeca sector. Deze sectoren worden geholpen met tips en verschillende tools die op de campagnewebsite heel overzichtelijk zijn aangegeven en dus gemakkelijk gevonden en gebruikt kunnen worden. Kijk hiervoor op de campagnewebsite www.voordeeldoorveiligheid.nl.

Branche- en koepelorganisaties in tal van sectoren -waaronder Koninklijk Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland, het MKB en Ondernemersorganisatie VNO-NCW-, gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie organiseren in de Week van de Veiligheid een breed scala aan activiteiten rondom dit thema. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunt de Week van de Veiligheid.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.