Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

WAGENINGEN: Botanische Tuinen

24-11-2001
WAGENINGEN - De Botanische Tuinen `De Dreijen' en `Belmonte' (onderdeel van Wageningen Universiteit) ontvingen in 2001 de status van 'Geregistreerd Museum'. Het bestuur van de Stichting Het Nederlands Museumregister heeft de aanvraag van dr.ir. Jan Just Bos (curator van de Botanische tuinen) gehonoreerd. Het Museumregister heeft als doelen: kwaliteitsverbetering van de musea en verantwoord beheer van cultureel erfgoed.

De adviescommissie van de stichting die de aanvraag in behandeling heeft genomen is van mening dat aan alle gestelde eisen om de titel te mogen dragen is voldaan. Zo is er een institutionele basis, een uitgebreide collectie en een op schrift gesteld beleidsplan. Dit beleidsplan bevat de doelstellingen, een doelgroepformulering en beleidsvoornemens op alle museale taakgebieden. Hiermee is het plan geschikt om te dienen als leidraad en toetsingsinstrument voor het functioneren van het museum als geheel. Daarnaast is een collectieregistratiesysteem aanwezig en is aangetoond dat men op adequate wijze zorg draagt voor het behoud van de collectie. Andere maatstaven zijn de voorzieningen voor het publiek en de kennis die wordt verkregen over de collectie door het (wetenschappelijk) onderzoek van de leerstoelgroep Biosystematiek van Wageningen Universiteit.

De Botanische Tuin `De Dreijen' (6 hectare) bestaat al vanaf 1896 als proeftuin van de toenmalige Rijkstuinbouwschool. Deze tuin herbergt nu onder meer een rotstuin, een systeemtuin, een kruidentuin, een unieke collectie natuurlijke rozensoorten en een klein arboretum. Uitbreiding van de bomencollectie werd mogelijk toen in 1951 het landgoed `Belmonte' werd verworven. Deze tuin staat bekend om zijn uitgebreide bomencollectie (o.a. sierappels, magnolia's en sierkersen) en de grote collectie Rhododendrons, die in het voorjaar uitbundig bloeien. De bijzondere ligging van Belmonte op de rand van de Wageningse berg en het schitterende uitzicht over de uiterwaarden, de Nederrijn en de Betuwe, maken de tuin tot een zeer geliefd wandeloord. De erkenning van `Geregistreerd Museum' is een kroon op het werk van alle medewerkers van de tuinen. Op het gebied van onderzoek naar taxonomie en biosystematiek zijn de tuinen bijzonder waardevol. De collectie van de Botanische Tuinen is klimatologisch bepaald. In de tuinen staan veel planten uit het Noordelijk halfrond waar bij benadering een soortgelijk klimaat heerst als in Nederland. Zo zijn er veel planten uit Japan, Noord Amerika en grote delen van Rusland.

Samen met 17 andere Botanische tuinen in Nederland zijn de tuinen in Wageningen aangesloten bij de Nationale Plantencollectie. Tussen deze tuinen is afgesproken dat elke tuin een eigen specialiteit heeft, hiermee wordt voorkomen dat Botanische tuinen dezelfde soorten planten tentoonstellen. De ingangen van beide tuinen bevinden zich aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen en de tuinen zijn gratis toegankelijk voor het publiek tussen zonsopgang en zonsondergang. Er is een catalogus en een wandelgidsje beschikbaar. Daarnaast is er voor het publiek ook informatie over de historie van de Botanische Tuinen.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.