Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Duitsland: Baden. Kaiserstuhl

De Kaiserstuhl is een apart wijngebied binnen de veel grotere wijnstreek Baden en valt onder de Bereich Kaisertuhl-Tuniberg. Het grootste deel van de wijnbouw hier is in handen van wijncoöperaties ofwel Winzergenossenschaften, maar er zijn ook een aantal hoogwaardige zelfstandige producenten van wijn. De wijnen uit het gebied behoren tot de meest zware van Duitsland waarbij de nadruk voor de hogere kwaliteiten ligt op het gebruik van de druiven spätburgunder en de Ruländer.
De naam Kaiserstuhl (Duits voor ‘Keizerstroon’) komt vermoedelijk van koning Otto III die bij Sasbach am Kaiserstuhl in 994, twee jaar voordat hij tot keizer gekroond werd, een gerechtszitting hield. De Kaiserstuhl ligt aan de oostelijke rand van de Boven-Rijnse Laagvlakte in het zuiden van Baden, noordwestelijk van de stad Freiburg im Breisgau. De Rijn stroomt vlak ten westen van de Kaiserstuhl, zo'n 355 m lager dan het hoogste punt. De Kaiserstuhl is maximaal 557 m hoog, 16 km lang en de grootste breedte bedraagt 12,5 km. Het is een laaggebergte van vulkanische oorsprong.

De aparte status heeft de Kaiserstuhl voornamelijk te danken aan zijn bodem die vulkanisch is. In de oertijd is dit een reusachtige vulkaan geweest die bij een uitbarsting volledig uit elkaar geklapt is.

Deze bodem geeft de wijnen een zeer interessante mineraliteit in de smaak en afdronk. Wie boven op de Winklerberg staat kijkt neer op het nog geen 20 kilometer verder gelegen Colmar. De Winklerberg is de allerbeste wijngaard in het dorp Ihringen en is zeker vergelijkbaar met een Grand Cru in de Elzas. Omdat de wijnboeren in de Kaiserstuhl ongeveer drie weken eerder oogsten dan in de Elzas hebben zij een veel betere zuurgraad dan hun Franse buren. Dat geeft deze wijnen naast hun mineraliteit een heerlijke frisheid. Als je deze prachtige wijnen proeft vraag je jezelf af waarom de Franse syndicaten pas zo laat toestemming geven om te oogsten.

De lager gelegen wijngaarden in Ihringen zijn bedekt met een laag lössgrond die de wijnen wat meer dikte in de smaak geeft. In de hoger gelegen wijngaarden zit je bijna direct op de arme vulkaangrond. De wijnen zijn hier een stuk verfijnder maar door het zware werk op de steile hellingen en de lagere opbrengsten zijn de wijnen ook weer wat duurder. Dat prijsverschil proef je wel heel duidelijk terug in het glas.

De druiven in Duitsland zijn dezelfde als in de Franse Elzas. Zij gaan echter door het leven onder hun Duitse namen:pinot blanc = weissburgunder; pinot gris = grauburgunder of rülander; muscat =  muskateller; pinot noir = spätburgunder; riesling blijft riesling en gewürztraminer blijft gewurztraminer
 

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.