Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Crémant

Mousserende wijnen zijn in. Eerst was cava helemaal ‘hot’. Toen kwam prosecco opzetten en nu lijkt toch cava het weer helemaal te maken. Champagne is echter van alle tijden en is ondanks de economische recessies nog de onbetwiste nummer 1 is. Het is om zo te zeggen de bubbel hors catégorie (buiten-categorie).
Mousserende wijnen uit Franstalige landen die op een vergelijkbare manier als champagne aan hun belletjes komen. Dat gebeurt volgens de méthode traditionnelle (vroeger: méthode champenoise, maar die term is verboden!), d.w.z. met een tweede vergisting op fles, dragen vaak de naam crémant.
Het grote verschil met Champagne zit ‘m in andere terroirs (natuurlijke omgeving) en gebruik van andere druiven. Nog een verschil is dat ze in de regel stukken goedkoper zijn. Goede crémant biedt zodoende kwaliteit voor een schappelijke prijs. Ook al mag in Luxemburg en, ja zeker, ook in Wallonië de term crémant gebruikt worden voor mousserende wijnen; verreweg het belangrijkste land voor dit type wijn is Frankrijk. Het kent appellations voor crémants uit de volgende gebieden: Elzas, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux en Loire. Het belang per regio verschilt sterk. Zo is Crémant de Bordeaux eerder een curiositeit  maar is de Crémant d'Alsace een van de commerciële paradepaardjes van de Elzas.
Het aardige aan de crémants is dat er de afgelopen jaren veel gedaan is aan de ontwikkeling van duidelijke eigen stijlen per regio en ook dat individuele producenten steeds vaker eigen accenten durven aan te brengen. Nog een goede reden om er eens een fles van te proberen.
 

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright © 2003 - 2008, All Rights Reserved.