Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Beslag: voor soezen

Basisbereiding grote soezen
Een veel gebruikt en breed gewaardeerd patisserieproduct is de echte luchtige malse soes. Voor zowel zoete als hartige vullingen geschikt en bekend van vele plaatselijke specialiteiten. Bekend zijn o.a. de Parijse Soes, de Bosche Bol en de Lange Soester. De basisreceptuur is eenvoudig, maar de werkwijze vraagt wat aandachtspunten. Na de grote soezen is een apart recept gegeven voor het maken van kleine (hartige) soesjes.

Voor 10 grote soezen
50 g boter
1 dl water
snufje zout
50 g bloem
2 eieren
Voor de vulling:
Naar keuze

Breng het water met de boter en het zout in een steelpannetje aan de kook. Neem de pan van de hittebron en roer hier de bloem in één keer door. Zet de pan terug op de hittebron, roer goed en verhit de massa goed door. Het mengsel moet goed loskomen van de bodem.
Klop de eieren los. Neem de pan weer van het vuur en roer hier de eieren in gedeeltes door. Controleer of het beslag mooi glad en vloeibaar is (zonodig wat extra ei toevoegen) tot een dikte die net van de spatel afloopt.
Beleg de bakplaat met bakpapier. Schep het beslag in een spuitzak en spuit tien gladde hoopjes beslag (doorsnede ca 6 cm.) op het bakblik. Er kan ook een kartelspuitmondje worden gebruikt, zodat de soezen na het bakken een aantrekkelijke vorm krijgen.
Bak de soezen in de op 220° voorverwarmde oven in ca 25 minuten gaar. Als in plaats van water melk gebruikt, zodat er een luchtiger soes ontstaat, kunnen de soezen wat heter worden gebakken (240°C). Melksoezen hebben een mooiere kleur en zijn malser en vleziger.
 

Basisbereiding kleine (hartige) soesjes

 

Voor 40-50 kleine soesjes

1,25 dl melk

1,25 dl water

100 g boter, in blokjes

1/2 tl zout

1 tl fijne kristalsuiker

150 g bloem

4 eieren

eistrijksel (1 dooier, losgeklopt met 1 el melk)

 

Meng de eerste vijf ingrediënten in een pan op laag vuur. Breng alles aan de kook en haal de pan direct van de warmtebron. Bestrooi de inhoud met de bloem en roer er een gladde massa van.

Zet de pan weer op een niet te hoge warmtebron en roer 1 minuut onafgebroken om het deegmengsel te laten drogen. Doe het in een kom. Voeg een voor een de eieren toe en blijf roeren met een houten spatel.

Als alle eieren zijn geabsorbeerd, moet een gladde en glimmende massa zijn ontstaan die als een dik lint van de lepel loopt. (Als u het beslag niet direct verwerkt, kan het met wat losgeklopt ei worden bestreken, zodat er geen korst ontstaat.)

 

Voor hartige soesjes kan wat (cayenne)peper of paprikapoeder bij het beslag worden gedaan.

Vulling naar keuze.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright 2003 - 2008, All Rights Reserved.