Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Algemeen: Decanteren zinvol of onzin

DECEMBER 2003 - Over de noodzaak van het decanteren verschillen de meningen. Eén ervan werd geleid door Hans Bart ging over het fenomeen decanteren. Zuurstofshot versnelt het oxidatieproces, zegt de één. In hoeverre is het eigenlijk wel nuttig dan wel gewenst juist jonge wijnen te decanteren? Dit in verband met het feit dat steeds meer restaurants tegenwoordig, uit financiële motieven, veelal werken met jonge wijnen. Ook de consument is veel minder geduldig dan vroeger. Het merendeel van de wijn koopt de consument om -bijna direct- te drinken en niet om op te leggen.

Wijn die wordt gedecanteerd, overgegoten in een karaf, krijgt in één klap een grote dosis zuurstof en evolueert daardoor snel. Zonder gebruik van een karaf wordt hetzelfde effect bereikt door de fles uren voor het uitschenken open te laten staan of de ingeschonken wijn een tijdlang in het glas te laten. Vroeger was het vooral de gewoonte oudere wijnen te decanteren om ze te ontdoen van hun bezinksel. Importeur Hans Bart uit Zuidoost Beemster is één van de mensen die met proeverijen aantoonde dat menige jonge wijn gebaat is bij het decanteren. Hij zet daarvoor uiteenlopende wijnen uit diverse regio's en landen op de proeftafel, die steeds twee keer worden geproefd (wel en niet gedecanteerd). Hij maakte daarbij gebruik van de Ultimate Leerdam Decanteerkaraf, een kristallen karaf met een extra lange hals (zorgt voor sneller oxidatie), ontworpen door Siep van de Marel (winkelprijs ca € 75). Tijdens de discussies die dit soort proeverijen opriep kwam telkens naar voren dat het vooral een kwestie van smaak is die al dan niet de voorkeur voor decanteren bepaalt.

Restaurantbezoekers zullen in veel gevallen kiezen voor een gedecanteerde wijn, omdat de nog wat gesloten jonge wijnen onmiddellijk toegankelijker worden gemaakt. Het klinkt plausibel, maar er is natuurlijk wel iets tegen in te brengen. Er van uitgaande dat de meeste sommeliers niet de tijd of de moeite zullen (kunnen) nemen om die bezoeker voorafgaand aan de maaltijd zowel een gedecanteerd als een niet-gedecanteerd glas te laten proeven komt 't er dus op neer, dat een restaurant à a-priori beslist bepaalde wijnen moeten worden gedecanteerd. Daarmee wordt de gast al bij voorbaat de mogelijkheid ontzegd zo'n wijn werkelijk te leren kennen. De ware kenmerken van een jonge wijn worden immers gemaskeerd.


Andere aanpak

Een enkele uitzondering daargelaten werden de meeste wijnen door een meerderheid van de proevers direct uit de fles geschonken toch geprefereerd. Daarom zou het volgens proefexpert Jan van Lissum beter zijn dit soort proeverijen iets anders op te zetten. 'In deze proeverijen werden allerhande wijnen uitgeprobeerd, terwijl je voor een serieuze test voor echte wijnliefhebbers/-kenners eigenlijk beter zou kunnen uitgaan van bijvoorbeeld vier wijnen, waarvan iedereen bij voorbaat zegt dat ze gedecanteerd moeten worden', zo zegt hij.Een goede opzet zou volgens hem kunnen zijn:

• 1 glas direct proeven uit de fles

• 1 glas uit dezelfde fles die 1 uur openstaat

• 1 glas uit dezelfde fles die 2 uur openstaat

• 1 glas uit een karaf met gedecanteerde wijn.

Bij de door Bart eerder gevolgde opzet bleven de meningen verschillen en was uiteindelijk een meerderheid het erover eens, dat decanteren van jonge wijnen niet absoluut noodzakelijk is. Menige wijnliefhebber vindt het juist fascinerend om de ontwikkeling van de wijn in het glas te kunnen volgen; op die manier leer je de karakteristiek van een wijn beter kennen. De razendsnelle evolutie in de karaf ontneemt je de kans om vast te stellen hoe (en hoe snel) de wijn zich ontplooit, hoe het smaakpatroon zich langzaam wijzigt en, aan de hand daarvan, hoe de toekomst van de wijn er uit zal zien. Gewoonlijk wordt een decanteerkaraf gebruikt om ervoor te zorgen dat oudere, gereduceerde wijnen of nog zeer jonge, gesloten wijnen zich sneller ontplooien. Hierdoor worden ze toegankelijker en kunnen ze direct worden gedronken. De fles tevoren uren open laten staan is dan overbodig.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright © 2003 - 2008, All Rights Reserved.