Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Bouillon: Kippenbouillon

Geschikt voor gebruik in soepen, sauzen en om wit vlees in te smoren. De bouillon kan ook worden gebruikt bij de bereiding van bijvoorbeeld risotto, maar als de bouillon erg krachtig is, kan hij het hoofdingrediŽnt van de risotto overheersen.


Voor 2 liter:


2,5 kg kippenbotten en vleugels

2 uien, gepeld

3 wortels, geschrapt

4 teentjes knoflook

1 prei, schoongemaakt

3 stronken bleekselderij

2 laurierbladeren

3 takjes tijm

15 korrels witte peper

5 l koud water


Verwijder eventueel overtollig vet van de kippenbotten en was ze grondig onder koud stromend water. Doe ze met de andere ingrediŽnten in een bouillonpan en breng het geheel aan de kook. Schuim het onmiddellijk af en zet de pan van de warmtebron af. Laat de botten en groenten naar de bodem zinken. Zet de warmtebron weer aan, schuim de bouillon weer af en breng hem net tegen het kookpunt aan. In de pan mag geen of nauwelijks beweging zijn. Laat de bouillon 12 uur op een zo laag mogelijke warmtebron staan en schuim regelmatig af. Dek de pan bij het trekken van de bouillon niet af Schenk de bouillon door een passeerdoek die in een puntzeef wordt gehangen in een schone pan en gooi weg wat in de doek achterblijft. Breng de bouillon tegen de kook en laat inkoken tot 2 liter.

De mate waarin deze basisbouillon is ingekookt, bepaalt de sterkte van de smaak. Een lange inkooktijd kan de bouillon erg zout maken. Het eindresultaat moet een heldere, geelbruine vloeistof zijn met een volle, schone smaak. Maximaal een week houdbaar in de koelkast. In de vriezer ruim een maand.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright © 2003 - 2008, All Rights Reserved.